De Duurzame Energieprovincie nu ook voor snel internet in Drouwenerveen

duurzaam-300x282
Als Stichting Duurzame Energieprovincie (SDE++) storen we ons aan het te hooi en te gras gebruiken van de term duurzaam voor allerlei zaken die helemaal niet duurzaam zijn. Vooral de milieulobby en de windmolenlobby hebben daar een handje van en in het kielzog daarvan onze politici en bestuurders.

Iets is alleen duurzaam wanneer het voor de lange termijn een oplossing biedt voor een probleem of voorziet in een behoefte zonder de maatschappij te belasten of nieuwe problemen te introduceren.

Een duurzaam huis bouwen is dus meer dan alleen maar duurzame materialen gebruiken. Een huis levensloopbestendig en energieneutraal bouwen is al een stuk beter. In huis voorzieningen treffen waarmee zaken op afstand geregeld kunnen is nog beter. Veel mensen nemen bijvoorbeeld niet de moeite om de thermostaat lager te zetten als ze het huis verlaten omdat ze geen zin hebben om in een koud huis thuis te komen.

Domotica als oplossing voor veel problemen.

Met domotica ben je in staat de thermostaat op afstand aan te sturen met bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een Ipad. Op die manier kun je wel tegelijk energie besparen en toch bij thuiskomst het comfort van een warm huis hebben. Domotica communiceert via internet.

Bij een toenemende vergrijzing en de daarmee gepaard gaande toenemende zorgvraag zal er steeds meer een beroep worden gedaan op domotica om ook zorg op afstand te kunnen leveren en ouderen op afstand te kunnen monitoren. Valdetectie en automatische alarmering is daar maar één voorbeeld van.

Daar waar politieposten op het platteland meer en meer verdwijnen zal ook voor veiligheidsmonitoring meer en meer een beroep worden gedaan op internet. Hoe meer data er over internet gaan hoe meer dat bij de bestaande infrastructuur ten koste gaat van de snelheid.

Snel internet in het buitengebied en in de kleine dorpen.

glasvezel-300x225Nu het aantal toepassingen van internet snel toeneemt lopen alle bewoners van het buitengebied en de kleine dorpen aan tegen hetzelfde probleem van traag internet ondanks de door providers voorgespiegelde snelheden.
De duurzame oplossing hiervoor is glasvezel aan huis en die ligt nu ook voor Drouwenerveen voor het oprapen als er tenminste voldoende belangstelling voor is!

In Eexterzandvoort en Gieterzandvoort is er voldoende belangstelling zodat daar binnenkort een glasvezelnet wordt uitgerold.  In Buinerveen en Nieuw-Buinen groeit de belangstelling. Geïnteresseerden krijgen een “all in one basispakket” voor 37 euro per maand. Dat omvat telefoon, tv en snel internet. En snel is dan ook echt snel namelijk 100 Mbps downloaden en 100 Mbps uploaden. Ter vergelijking, de huidige snelheid is niet veel meer dan 4 Mbps downloaden en 1 Mbps uploaden.

Wij willen glasvezel

Wilt u ook snel internet, laat het ons dan weten. Als we genoeg gegadigden in Drouwenerveen bij elkaar hebben dan kan glasvezel versneld worden gerealiseerd. Additionele wensen zoals onbeperkt bellen of extra tv zenders zijn tegen gangbare meerprijzen te verkrijgen. Zo is er bijvoorbeeld onbeperkt bellen naar vast en mobiel voor 10 euro extra. Als u serieuze interesse heeft kun u het inventarisatieformulier Glasvezel op de website van de SDE++ invullen . Rechts op het scherm van de website van de SDE++  ziet u de laatste stand van geïnteresseerden. Zodra er voldoende serieuze belangstelling is wordt er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd om al uw eventuele vragen te beantwoorden en spijkers met koppen te slaan.

Veel gestelde vragen:

Ik woon niet in Buinerveen of Drouwenerveen, kan ik toch meedoen?
Iedereen uit de Gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Tynaarlo en De Wolden kan zich aanmelden. Of er ook daadwerkelijk versneld glasvezel kan worden aangelegd hangt af van het aantal belangstellenden in uw dorp. Bij zo’n 50 belangstellenden is versnelde aanleg mogelijk.
Voorlopig willen we ons richten op de corridor van Gasselternijveen via Drouwenerveen en Buinerveen naar Exloerveen met aftakkingen naar Bronnegerveen, Drouwenermond en Nieuw-Buinen. Inwoners uit die dorpen maken dus de meeste kans op versnelde aanleg.

Mijn dorp telt minder dan 50 woningen. Kom ik dan niet in aanmerking ondanks dat iedereen wil meedoen?
Dat hangt af van de situering van uw dorp ten opzichte van andere dorpen waar voldoende belangstelling is. Zo ligt Drouwenermond zo’n 2,5 km van Drouwenerveen. Een van de bedrijven van Drouwenermond is bereid de aanleg van Drouwenerveen naar Drouwenermond voor zijn rekening te nemen. In dat geval kunnen de belangstellenden in Drouwenermond bij die van Drouwenerveen opgeteld worden. Ook als uw dorp dicht bij een ander dorp ligt waar al wel voldoende belangstelling is behoort dat tot de mogelijkheden. Dat moet van situatie tot situatie bekeken worden.

Hoeveel moet ik betalen voor aanleg naar mijn huis en voor de aansluiting van mijn huis?
Niets. De kosten voor aanleg en aansluiting zitten in de abonnementskosten van de provider. Dat geldt voor alle mensen die in eerste aanleg meedoen. Wilt u alsnog aangesloten worden wanneer de glasvezel er al ligt dan kan dat wel kosten met zich meebrengen. Hoeveel, dat hangt af van waar u woont.

Moet ik voorzieningen treffen op mijn eigen grond?
Dat hoeft in principe niet. De meeste problemen ontstaan vaak wel op de eigen grond omdat u uw tuin netjes heeft aangelegd of omdat u onder de grond bepaalde voorzieningen heeft aangelegd. Wanneer het eenmaal zover is zou het daarom enorm helpen als u zelf de handen uit de mouwen steekt en op eigen grond een sleuf graaft op de plaats waar u dat het beste uitkomt. U kunt daar ook een gezamenlijke actie met buren van maken wat het saamhorigheidsgevoel stimuleert.

Ik zit nu bij KPN als provider. Kan ik daar straks bij blijven?
Dat hangt van KPN af. Zij bepalen of ze via het aan te leggen glasvezelnet willen aanbieden. Als er voldoende KPN klanten in het gebied zitten waar de glasvezel wordt aangelegd dan is de kans groot dat KPN diensten zal gaan aanbieden omdat ze anders veel klanten verliezen.

Welke providers zijn er straks op het nieuwe glasvezelnet?
Dat weten we nog niet. De kans is groot dat Canal Digitaal, Ziggo en KPN daar in ieder geval bij zullen zitten omdat die al een relatief groot klantenbestand in het gebied hebben maar zeker weten doen we dat op dit moment niet. Biedt uw huidige provider straks geen diensten aan dan zult u dus moeten switchen van provider.